Strontweek van start in Workum 14 – 22 oktober 2016

In de strontweek zijn er vier maritieme evenementen in havenstad Workum. Vervoer over water op basis van windkracht wordt dan voor even in ere hersteld. Want, we hebben wind en water in overvloed in Nederland, waarom zetten we dat niet meer in voor transport?

Wie brengt stront het snelst van Workum naar Warmond en bloembollen weer terug? Wie brengt passagiers het vlugst naar havens bij Amsterdam en weer naar Workum? Wie vangt de meeste vis? En hoe kan muziek de schepen voorstuwen?

Vanaf zaterdag 15 oktober verschijnen er zo’n vijftig klassieke zeilschepen in Workum voor de jaarlijkse Strontrace, Beurtveer en Visserijdagen. Het weekend staat bol van de activiteiten zoals op zaterdag de aanbrengrace met Friese boerenpramen vanuit Bolsward, het klompjeszeilen, en op zondag en maandag de ambachtelijke markten, de scheepskeuringen en natuurlijk de spectaculaire start waarbij het publiek meehelpt de schepen uit de haven te trekken. Het geheel wordt vanaf vrijdag 14 oktober muzikaal ingeluid met het festival Liereliet. De beste muzikanten van de wereld op dit gebied spelen de muziek die vroeger de schepen bij grote overtochten aanstuwde, in hun eigen taal.

Visserij
Oude en nieuwe botters, aken, bonzen en schouwen, een sfeervol geheel van authentieke visserscheepjes zeilen maandag om 12.00 uit voor een week vissen onder zeil. Er is geen kajuit of roef, alleen het voorste deel van de scheepjes is overdekt, zodat er meer plek is voor vis. Op woensdag en zaterdag komen de scheepjes vol vis terug in de haven en worden ze per afslag verkocht. Koop je verse vis uit het IJsselmeer, de voormalige Zuiderzee, dus op de Merk (woensdag) of in de havenkom (zaterdag).

Strontrace
De strontrace start de maandag om 13.00 uur na de start van de visserijschepen. De deelnemende vrachtschepen varen zonder moderne navigatiemiddelen of enige hulp van de motor naar Warmond (Zuid Holland) en weer terug. Staat de wind niet goed, dan wordt er geboomd en gejaagd. De race wordt non-stop gevaren met kleine bemanningen en staat bekend als één van de zwaarste zeilwedstrijden van Nederland. De snelle IFKS-skûtsjes voelen voortdurend de hete adem van de tegenstanders in hun nek, terwijl ook in de achterhoede een zware strijd wordt geleverd.

Beurtveer
Kort na de start van de Strontrace vertrekt ook het beurtveer. Ook hier is het gebruik van de motor uit den boze. De beurtvaarders doen in zo weinig mogelijk tijd de oude beurtveersteden van de Zuiderzee aan. Het is een ware puzzel voor de schippers. De eerste deelnemer die alle steden van het lijstje heeft aangedaan en z’n trossen in Workum vastmaakt mag zich de winnaar noemen.

Liereliet
Muziek en werken, het is geen onbekende combinatie. Waar tegenwoordig de ‘arbeidsvitamines’ uit de radio komen, werd dat vroeger aan boord van grote handelsschepen live geproduceerd door een shantyman. Liereliet bestaat om ook deze maritieme vaardigheid in stand te houden, de muziek die minstens zo belangrijk was als de andere vaardigheden die tijdens de Strontrace, Beurtveer en de Visserijdagen in ere gehouden en opnieuw beoefend worden. Met dit jaar imponerende stemmen en muziek over piraten en vurige verlangens! Artiesten uit de VS, UK, Frankrijk en Nederland. Van 14 tot en met de ochtend van 17 oktober. Bestel je kaarten op liereliet.nl

Bezoeken of meevaren? Meer info op www.strontweek.nl De strontweek begint op 14 oktober en eindigt op 22 oktober.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *